Terug naar site

Online rijles volgen

In deze coronatijd groeit de vraag naar online rijlessen zodat leerlingen kunnen blijven werken aan hun rijvaardigheid. Green Dino, onder meer leverancier van rijsimulatoren, lanceert daarom www.rijlessen-online.nl. Leerlingen vinden er vijftig unieke rijlessen en kunnen de oefeningen onbeperkt herhalen. De online lessen zijn ook interessant voor de rijschool: wanneer leerlingen de naam de rijschool waar zij lessen doorgeven, ontvangt deze 10 procent van het aankoopbedrag.

Nu fysiek lessen niet meer kan, vormt online rijles een alternatief om toch te blijven werken aan het niveau van de leerling. Green Dino is gespecialiseerd in rijsimulatoren voor verschillende typen voertuigen zoals scooter, auto, truck, bus en alarmvoertuigen. Alle simulatoren maken gebruik van simulatiesoftware die door Green Dino zelf is ontwikkeld. Vanuit de expertise van Rijschool Haarlem wordt nu rijlessen-online neergezet.

Rijvaardigheid

Directeur Andrea Poelstra van Green Dino vertelt: “Dit is rijsimulatie die thuis vanachter de computer kan worden gedaan. Het is weliswaar net even anders dan in een simulator, maar je leert hier wel welke handelingen er bij situaties horen. Dit is geen game of vermaak, het is echt bedoeld om aan je rijvaardigheid te werken.”

Deze online lessen worden als een set aangeboden voor een prijs die lager ligt dan één praktijkles. Rijbewijsleerlingen die gebruik maken van lessen, kunnen de naam van hun rijschool doorgeven. Green Dino zorgt er dan voor dat de rijschool 10 procent van het aankoopbedrag ontvangt; let op, Green Dino neemt zelf contact op met de rijschool om dit te verrekenen.

Verkeersveiligheid

De online rijlessen zijn er voor rijbewijsleerlingen om te oefenen, maar worden tegelijkertijd ook ingezet om de algehele verkeersveiligheid te verbeteren. Green Dino werkt daarom ook samen met Veilig Verkeer Nederland. VVN is net van start gegaan met een wedstrijd: wie online de meeste kilometers rijdt, maakt kans op de ‘Virtuele kilometers Award 2020’.

Poelstra legt uit dat uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat mensen die deze training hebben gevolgd raken later minder vaak betrokken bij een ongeval. Als vuistregel geldt dat per elke gereden 1.000 kilometer de ongevalskans met 10 procent daalt. Het maakt daarbij niet uit of er in een simulator of in een echte auto wordt gereden. “Je brein maakt geen onderscheid tussen fysieke kilometers of kilometers in een simulator. En tijdens reguliere rijlessen maak niet zoveel kilometers. Wie veel oefent met de online lessen, legt zogezegd grotere afstanden af en daarmee verlaagt het ongevalsrisico.”

Hogere slaagkans

Bovendien draagt de training bij aan een vermindering van het aantal te volgen rijlessen. Ook dat blijkt uit onderzoek. Sinds 2005 hebben promovendi van verschillende universiteiten experimenten gedaan. Zij stelden vast dat rijsimulatorleerlingen na het volgen van online rijlessen minder lesuren nodig hebben om te slagen en een hogere slaagkans hebben op het eerste rijexamen dan leerlingen die uitsluitend in een lesauto hebben gereden. Ook toonden die studies aan dat de prestaties in de rijsimulator goede voorspellers zijn voor de latere prestaties op de weg.

Professor Willem Verwey van de Universiteit Twente verwacht dat online rijlessen een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan het leren toepassen van verkeersregels en de herkenning van gevaar kan verbeteren. Dit zal de komende tijd nader onderzocht worden door leerlingen die de online rijlessen hebben uitgevoerd voor langere tijd te volgen.

Leren kijken

Beginnende bestuurders zijn statistisch gezien vaker betrokken bij ongevallen dan meer ervaren bestuurders. Dat komt onder meer omdat er geen instructeur meer naast de bestuurder zit die helpt met kijktechnieken en verkeersregels.

De kennis blijft beter hangen bij een beginnend bestuurder die heeft gelest in een online verkeersomgeving, constateert Poelstra. “De ongevalsbetrokkenheid van rijsimulatorleerlingen is tot 63 procent verlaagt in de eerste 12 maanden na het behalen van het rijbewijs. Dat principe vormt dan ook een belangrijk onderdeel van die online rijlessen.”

Alle berichten
×

Bijna klaar…

We hebben net een e-mail gestuurd. Klik op de link in de e-mail om uw aanmelding te bevestigen!

OKAbonnementen aangedreven door Strikingly